In dit artikel
Tafels oefenen op een spelende manier
6 min. leestijd

Tafels oefenen op 5 leuke manieren!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tafels oefenen, het is iets dat vaak moet gedaan worden op de basisscholen. Wij hebben de afgelopen weken heel wat leuke maaltafel spelletjes gemaakt en die kan je vinden op onze websitepagina tafelspelletjes. Maar we vonden het een tof idee om ook eens een artikel te schrijven waarin we een overzicht geven van de top 5 leukste maaltafel spelletjes, om samen met jouw kind de tafels te oefenen.

Memory kaarten

Materiaal

Hoe ga je te werk?

Om dit spel te spelen heb je memorykaartjes nodig. Deze hebben wij al voor je gemaakt en kan je via de bovenstaande link downloaden.

Zodra je de kaartjes geprint en uitgeknipt hebt, gaan we als volgt van start. Leg alle kaartjes met de bedrukte zijde op tafel, nu mag elke speler om beurt 2 kaarten omdraaien. Wanneer een speler een tafeloefening en daarbij de juiste oplossing omdraait dan mag hij/zij de kaartjes bij zich houden en blijft de speler aan de beurt tot hij/zij een fout maakt. Want dan is het de beurt aan de volgende speler. Blijf dit doen tot alle kaartjes van de tafel zijn. Daarna telt elke speler hoeveel kaartjes hij/zij in het bezit heeft, degene met de meeste kaartjes wint het spel.

Instructievideo

Omdat beelden zoveel meer zeggen dan 1000 woorden hebben wij ook een leuke instructievideo gemaakt om dit spel te spelen.

Kaboem

Wat heb je nodig?

Voor we van start kunnen gaan met het spel, hebben we nog een paar zaken nodig:

 • Friscostokjes
 • Leuke kleurstiften
 • Een klein potje om de stokjes in te verzamelen.

Geef nu elk friscostokje aan het uiteinde een kleur en schrijf er een tafeloefening op. Het is best dat je per tafel een bepaalde kleur kiest. Dan kan je later als het kind een bepaalde tafel al goed onder de knie heeft die tafel uit het spel halen. Zo kan er extra geoefend worden op de tafels die jouw kind nog niet helemaal vanbuiten kent. Als laatste neem je nog een paar extra stokjes, geef je die ook verschillende leuke kleurtjes die je al gebruikt hebt en schrijf je er kaboem op. Ziezo nu zijn we klaar om het spel te spelen.

Hoe ga je te werk?

Verzamel alle friscostokjes in een klein potje. Daarna mag elke speler één voor één een stokje uit het potje nemen. Lees nu hardop de tafel en geef meteen ook de uitkomst. Is de uitkomst juist dan mag je het stokje bijhouden, geeft de speler een fout antwoord op de oefening dan moet je het stokje terug in het potje steken. Als een speler een stokje neemt met kaboem op, dan moet die speler al zijn stokjes die hij/zij al verzameld had terug in het potje steken. Doe dit elk om beurt tot het potje leeg is. Tel daarna per speler de aantal friscostokjes, de speler met de meeste stokjes wint het spel. 

Instructievideo

Ben je er nog niet helemaal aan uit hoe het tafel oefenspel precies werkt, dan kan deze instructievideo jou misschien wel helpen.

Tafelbingo

Wat heb je nodig?

 • Een dobbelsteen
 • Het spelbord
 • De bingokaarten
 • Knopen
 • Twee pionnen (dit kan ook iets anders zijn bv. paperclips of knopen)

Materiaal

Hoe ga je te werk?

Alvorens je met dit spel kan beginnen, moet je eerst het bovenstaande spelbord en de bijhorende bingokaarten downloaden. We hebben van het spelbord een zwart-wit en een kleur versie gemaakt. Wanneer je kiest voor de zwart-wit versie kan je kind de vakjes van het bord zelf een leuke kleur geven.

Bepaal voor je met het spel begint, de speler die eerst mag starten. Dit kan de jongste speler zijn of je gooit om beurt met de dobbelstenen en wie de meeste ogen gooit mag starten. Eens dit bepaald is, kunnen we van start gaan. De speler die als eerste mag starten gooit met de dobbelsteen en verzet zijn pion met het aantal ogen op de dobbelsteen. Eens op het vakje aangekomen, maakt de speler de tafeloefening en kijkt vervolgens of het antwoord op zijn bingokaart staat en legt er een knoop op. Nu is het de beurt aan de volgende speler om te gooien en de tafeloefening te maken. De speler die als eerste zijn bingokaart vol heeft, wint het spel! Maar opgelet er zijn een paar speciale vakjes in het bord verwerkt. Wanneer je op één van deze komt, voer dan de opdracht uit dat in het vakje beschreven staat.

Instructievideo

In de onderstaande video leggen we het spel ook nog eens uit.

Jungle speed

Wat heb je nodig?

 • Een totem
 • Kaartjes

Materiaal

Hoe ga je te werk?

Druk voor je start met het spel de jungle speed kaartjes af. We hebben een zwart-wit en kleur versie. Wanneer je kiest om de zwart-wit versie te printen, kan jouw kind de kaartjes zelf er een leuke kleur aan geven. Het is ook aangeraden om de kaarten 2 keer af te drukken, dit om het spel spannender en leuker te maken. Wanneer je de kaarten uitgeknipt hebt en eventueel een leuk kleurtje hebt gegeven, verdeel ze dan gelijk onder elke speler. Let daarbij op dat je de kaarten met de blanco zijde naar boven uitdeelt. Plaats vervolgens de totem in het midden van de spelersgroep, zodat elke speler er goed bij kan. Als het nu goed is heeft elke speler een stapeltje kaarten met de blanco zijde naar boven voor zich liggen en is iedereen klaar om aan het spel te beginnen.

De speler die als eerste mag starten mag de bovenste kaart van zijn stapel omdraaien, vervolgens draait de speler links naast hem zijn kaart om en zo verder. Zodra er 2 spelers dezelfde kaart omgedraaid hebben liggen, dan moeten beide spelers zo snel mogelijk de totem grijpen. De speler die de totem als eerste kan grijpen, geeft zijn kaarten aan de verliezer en hij/zij steekt de gekregen kaarten onderaan zijn/haar stapel. Wanneer de kaart met Ello De Uil op de tafel ligt, dan moet elke speler zo snel mogelijk de totem zien te grijpen. De winnaar mag dan zijn reeds omgedraaide kaarten die op de tafel liggen onder de totem leggen.

Naast deze kaart, heb je nog een speciale kaart in het spel. Een kaart met pijlen erop, wanneer de kaart door een speler wordt omgedraaid, verandert de richting en de speler die voor jou aan de beurt was is nu opnieuw aan de beurt. Blijf deze richting nu aanhouden totdat er opnieuw zo’n kaart op tafel ligt, om de richting te wijzigen. 

Ben je te snel en grijp je de totem wanneer de kaarten niet gelijk zijn, dan krijg je alle kaarten van je medespelers die al reeds omgedraaid op tafel liggen + de kaarten die op dat moment onder de totem zitten.

De speler die als eerste zijn stapeltje kaarten kan wegwerken, wint het spel. De andere spelers, kunnen dan verder spelen om de tweede, derde en daaropvolgende plaatsen te bemachtigen.

Wanneer mag je nu de totem grijpen?

Als je dezelfde kaart omdraait, als een kaart dat al op tafel ligt. Als je een antwoord omdraait, waarvan de tafeloefening al op tafel ligt en omgekeerd. Als de speciale kaart met Ello De Uil wordt omgedraaid.

Instructievideo

Bekijk je zeker eens ons instructievideo die we hierbij gemaakt hebben?

4-op-een-rij

Wat heb je nodig?

 • Een 4-op-een-rij kaart
 • Twee verschillende fiches
 • Een dobbelsteen
 • Twee pionnen (dit kan ook iets anders zijn bv. paperclips of knopen)

Materiaal

Hoe ga je te werk?

Voor we van start kunnen gaan met het spel, moeten we eerst de 4-op-een-rij kaart downloaden en afdrukken.De kaart kan je onderaan het artikel terugvinden. Verdeel nu de fiches onder de spelers. Laat elke speler om beurt met de dobbelsteen gooien. Hij/zij die de meeste ogen gooit mag beginnen.

Kies 2 getallen die onderaan de 4-op-een-rij kaart staan opgelijst en zet onder beide een pion. Doe nu de vermenigvuldiging van de 2 gekozen getallen en leg een fiche van de speler die aan beurt is op het juiste antwoord. Een voorbeeld om het wat duidelijker te maken: stel je hebt een pion onder het getal 3 staan en een pion onder het getal 6 dan doen we 3 x 6 = 18. Dus leggen we nu een fiche op het getal 18.

Nu is het de beurt aan de andere speler. Hij/zij mag één pion verplaatsen onder een ander getal. Vermenigvuldig nu opnieuw de 2 getallen en leg een fiche op het juiste antwoord. Bijvoorbeeld: je verzet de pion dat onder de 6 stond naar 4, dan vermenigvuldigen we 3 x 4 = 12 en leggen we de fiche op het getal 12.

De beurt gaat nu terug naar de andere speler en die mag opnieuw 1 pion verplaatsen naar een ander getal, daar de vermenigvuldiging van maken en zijn fiche op het juist antwoord leggen. Doe dit elk om beurt en wie het eerst 4 op een rij heeft, is de winnaar van het spel!

Instructievideo

Is er nog iets niet helemaal duidelijk? Bekijk dan zeker eens onze video die we hiervoor gemaakt hebben.

Op welke manier kan je de tafels nog oefenen?

Er zijn nog heel wat andere manieren, zo hebben wij al verschillende kleurplaten ontworpen, een tafel oefenboek en tafel oefenwerkbladen die je gratis kan downloaden.  Het is belangrijk om op een regelmatige basis de tafels te oefenen zodat deze goed geautomatiseerd zijn. Door op verschillende manieren te oefenen blijft jouw kind langer gemotiveerd om een echte tafelkampioen te worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Anderen bekeken ook
4 reacties
Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maak van jouw kind een echte tafelkampioen!
Download onze tafel oefenwerkbladen.
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen