Tafelspelletjes

Ook op zoek naar tafelspelletjes om op een speelse en leuke manier de tafels te oefenen?

Wij zijn alvast aan de slag gegaan met het maken van heel wat toffe DIY tafelspelletjes voor jouw kind. Het zijn één voor één eenvoudig te maken spelletjes waarbij je weinig materiaal nodig hebt en wij voorzien ook extra download materiaal, die je gratis kan gebruiken. Zo kan je snel met jouw kind spelen om de tafels verder in te oefenen. Leuk toch? Kriebelt het bij jou ook om hiermee aan de slag te gaan? Fantastisch het zijn namelijk allerlei spelletjes waarbij kinderen de tafels leren terug leuk vinden. Uit mijn eigen ervaring in de klas, staan de kinderen letterlijk te springen om deze tafelspelletjes te spelen. Veel speel- en rekenplezier!

tafel werkbladen banner

Een spelletje i.p.v. een werkblaadje?

Werkblaadjes zijn zeer interessant om kinderen aan te bieden, ze oefenen heel snel op een eenvoudige manier de leerinhouden. Let wel op als je alleen maar werkblaadjes aanbiedt, op een bepaald moment heeft jouw kind er even genoeg van. Begrijpelijk toch? Ik raad je aan om hier wat variatie in te stoppen. Een werkblaadje mag, maar wissel af en toe eens af met een spelletje. Zo verhoog je de motivatie van jouw kind tijdens het oefenen van de leerinhouden.

Waarom de tafels oefenen?

Je hebt deze vraag 9 op de 10 wel al eens gekregen: ‘Waarom moet ik de tafels nog steeds oefenen?’.
Een normale vraag van een kind, kinderen willen een doel voor ogen hebben waarom ze iets moeten doen. Dus waarom de tafels blijven oefenen? Ik geef je hier een antwoord op.
De tafels zijn een reeks sommen tot en met 10, je kan de achterliggende trucjes gebruiken maar door deze telkens te zoeken en of sommen uit te rekenen verlies je heel wat tijd. Wat later in de hogere jaren tot problemen komt. Denk maar aan het cijferen en lange bewerkingen, wanneer je daar nog moet uitrekenen wat bv. 5 x 6 is dan verlies je heel wat tijd om deze oefeningen tot een goed eind te brengen. Mijn raad is dus om tafels geautomatiseerd te hebben, wanneer je een tafel flitst het antwoord onmiddellijk komt. De tafels krijg je geautomatiseerd door vaak te oefenen, herhalen, opzeggen, zingen, enz.

Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen meer onthouden door actief te leren.

Inspiratie nodig?

Ben je als ouder even inspiratieloos? Geen probleem, het komt mij en anderen ook wel eens voor. Gelukkig heb ik al heel wat leuke korte spelletjes voor jou klaar staan. Deze kan je zonder veel voorbereiding in een mum van tijd spelen met jouw kind. Enkele spelletjes voor jou opgelijst:

Maak van jouw kind een echte tafelkampioen!
Download onze tafel oefenwerkbladen.
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen