In dit artikel
Kind niet in de hand
5 min. leestijd

Help ik heb mijn kind niet in de hand!

Hoe krijg ik meer vat op mijn kind?

Kinderen, een plezier in huis. Of misschien toch niet? Iedereen kent wel eens het moment dat je even niet meer alles onder controle hebt of even je kind niet meer in de hand hebt. Het is helemaal niet erg om zo een moment te hebben, alleen wordt het moeilijker als dit een dagelijks voorkomende situatie is.

Heb jij dat gevoel, even niet meer weten hoe je verder moet? In dit blogartikel neem ik jullie mee doorheen enkele tips hoe je jouw kind het best in de hand hebt.

TIP 1. Structuur bieden

In de volksmond zegt men gemakkelijk dat hun kind ‘lastig’ is, maar van waar komt dit dan? Wanneer structuur ontbreekt kan een kind als gevolg vervelend tot fout gedrag vertonen. Structuur is dus een belangrijke basis bij zowel jonge als oudere kinderen.

Hoe bied ik structuur aan?

Kinderen weten heel snel bij wie ze wat of niet mogen. Zorg dat dit dus heel duidelijk is voor het kind, wanneer dit niet duidelijk is zullen kinderen blijven zoeken naar wat hun grens is, dit soms tot grote ergernis van de ouders. Je kan dit doen door heel consequent te handelen, bv. Als ouder wil jij niet dat er met schoenen naar de kamers wordt gegaan, laat dit dan ook niet toe. Ook al is het maar eenmalig, voor kinderen wordt dit heel verwarrend. Blijf dus bij jouw standpunt en geef niet toe aan de wensen van je kind op dat moment. Daarnaast kan je zeker eens een toegeving geven, maar weet dat dit soms enkel een positief gevolg heeft op korte termijn. Op dat moment zijn ze gelukkig maar daarna proberen ze dit toch nog eens bij iets anders. Hoe waren we soms zelf? 

Structuur doorheen de dag is een tweede aspect dat ervoor zorgt dat kinderen weten wat te verwachten, alsook hen een bepaalde rust bezorgt. Hoe creëer ik dit dan? 

  • Probeer jouw kind zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip wakker te maken.
  • Eet op vaste tijdstippen.
  • Laat jouw kind tijdig slapen, afhankelijk van de leeftijd. Kinderen hebben een goede nachtrust nodig. Let op voor hun ‘avondspel’, wanneer kinderen niet graag slapen vinden ze vaak nog zaken uit waardoor ze de tijd een stuk kunnen rekken. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb nog dorst.’, ‘Lees je nog een verhaaltje voor?’.

Deze tips zijn natuurlijk een leidraad, het kan zeker geen kwaad dat je planning wijzigt. Voor kinderen is dit een leerproces, ook zij moeten leren omgaan met het wijzigen van een bepaalde planning.

TIP 2. Veilige basis

Als tweede tip is het belangrijk om als ouder een veilige basis te creëren voor jouw kind. Maar wat houdt een veilige basis precies in? Thuis moet elk gevoel ‘oké’ zijn, daarmee bedoelen we dat het maken van fouten of volledig jezelf zijn toegestaan is. Wanneer dit gevoel ontbreekt, zijn kinderen heel onzeker. Met als gevolg dat er wantrouwen is of fout gedrag wordt vertoond.

Gevoelens en emotie spelen een grote rol, zorg dat dit thuis bespreekbaar is. Toon dat je als ouder hiervoor open staat en klaar staat om te luisteren. Helpen kan je niet altijd maar een luisterend oor bieden kan al een belangrijke stap zijn. Kinderen zullen daarnaast te maken krijgen met teleurstellingen, als ouder hebben we allen het instinct om ons kind gelukkig te maken. Je kan dit niet altijd volbrengen, teleurstellingen horen eenmaal in het levensproces. Als we als ouder deze momenten vermijden krijgen we kinderen die het nooit ervaren om correct om te gaan met teleurstellingen. Ook zij moeten leren hoe je hier het best mee omgaat en dat het leven niet altijd even rooskleurig is. Wees op zo’n moment een ouder die hen helpt hieruit te leren, ga vervolgens samen op zoek naar mogelijke manieren om uit die bepaalde situatie te geraken. Wees hun steun en houvast

TIP 3. Machtsstrijd

“Help, bij ons is het voortdurend de wet van de sterkste!”

Herken jij dit? Een machtsstrijd is een moment waarbij twee personen vechten om de macht. Neem dit natuurlijk niet te letterlijk, we zullen niet vechten met onze kinderen maar verbaal wordt dit soms wel een ‘gevecht’. 

Om als ouder niet in een machtsstrijd terecht te komen is het belangrijk dat er respect aanwezig is. Dit zowel bij het kind als de ouder, wanneer er wederzijds respect is, kan je een stuk meer bereiken. Wanneer er een discussie ontstaat moet jij als ouder tonen dat er naar jou geluisterd wordt. Als kinderen voelen dat er hier marge is en toch hun wil naar voor kunnen drukken, zit je als ouder al in een moeilijkere situatie. Er kan natuurlijk ruimte zijn om de situatie te bespreken en te luisteren naar wat jouw kind te zeggen heeft, maar jij hebt of neemt nog altijd de eindbeslissing. Kinderen weten dit maar proberen soms hun grenzen af te tasten.

Is de discussie tussen jou en je kind voor geen rede vatbaar, dan laat je best bij beiden de emoties even bedaren. Eenmaal dit bij beiden oké is, kan je samen een gesprek aangaan en kijken wat de oorzaak was van deze situatie. Kinderen zijn namelijk nooit zomaar stout, probeer zoveel mogelijk te achterhalen wat de oorzaak is van zijn of haar gedrag.

Als laatste aspect moet je als ouder zeker zijn van jezelf, als je twijfelt aan jouw standpunt of sanctie, dan zal alles wat je zegt bijna geen invloed hebben op het gedrag van jouw kind. Kinderen voelen namelijk als geen ander wanneer je zelf niet zeker bent van je stuk.   

TIP 4. In overleg

Als ouder van jouw kind neem jij zo goed als altijd de eindbeslissing, kinderen hebben die houvast van hun ouder(s) nodig. Let wel op, het is niet omdat jij als ouder de eindbeslissing neemt dat je niet mag luisteren hoe jouw kind over bepaalde zaken denkt. Wanneer je jouw kind bij bepaalde keuzes betrekt, zullen ze zich betrokken voelen. Hierdoor creëer je onderling een goede vertrouwde band. Kinderen krijgen het gevoel dat ze mee beslissen of gehoord worden, maar jij neemt uiteindelijk de eindbeslissing.

“Louise, wat denk je van deze blauwe kleur voor in jouw slaapkamer?”

TIP 5. Spiegelen

Schitteren voor de spiegel, nee ik bedoel dit niet zo letterlijk. Kinderen nemen wel een spiegel bij zich doorheen hun groeiproces. Ze doen dit door middel van observatie, kijken wat rondom zich gebeurt en voordoet. Het is dus belangrijk dat de directe omgeving van het kind het goede voorbeeld toont, kinderen nemen namelijk zo goed als alles over. Kijk maar eens wanneer ze bijvoorbeeld spelen met vriendjes, er is een grote kans dat ze jou naspelen of woorden van je gebruiken in een rollenspel.

Jouw kind kijkt in zijn of haar jongere jaren heel hard naar je op, bij alles wat jij doet, krijgen zij een wauw-gevoel. Ideaal dus als je hen nieuwe zaken wil leren. Vergeet niet dat dit proces met vallen en opstaan is, er zal wel eens iets mislopen, maar dit hoort nu eenmaal bij hun groeiproces. Fouten maken mag, een quote die je dagelijks mag herhalen.

Voorspelbaar & vertrouwen

Kortom zorg voor een goede vertrouwde relatie tussen ouder en kind. Met als belangrijkste punt dat jij steeds de eindbeslissing neemt en zeker bent van jouw eigen standpunt of visie.

Plaats gerust hieronder een reactie van hoe je dit artikel ervaren hebt of hoe je aan de slag bent gegaan met deze tips. Ik ben alvast benieuwd!

Bron:

Anderen bekeken ook
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betere punten scoren op de tafeltoetsen?
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen

Download gratis ons tafel oefenboek “De Tafelkampioen” en start vandaag nog met het oefenen van de tafels.

Maak van jouw kind een echte tafelkampioen!
Download onze tafel oefenwerkbladen.
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen