In dit artikel
Waterspelletjes
3 min. leestijd

De 5 leukste waterspelletjes!

Op zoek naar de leukste waterspelletjes?

Het is na een schooljaar zwoegen en zweten weer zover, de zomervakantie is in zicht. Keek jouw kind er ook zo naar uit? Dan is hij of zij zeker niet alleen, de meeste kinderen hebben na deze periode nood aan even ontspanning.

Vakantie, wat nu?

Na het laatste oudercontact wordt er vaak meegegeven dat jouw kind te tafels moet blijven oefenen, zodat deze zeker niet vervagen. Maar geef toe, op zo’n warme zomerdag hebben onze kinderen ook wel eens nood aan even iets leuks. Daarom geef ik jullie in dit artikel een aantal leuke waterspelletjes met af en toe een combinatie van de tafels.

Waterspelletjes

Draag het water over

Materiaal:

 • emmer water
 • beker
 • lege emmer of fles

Hoe speel ik het:

Start met je beker bij de volle emmer met water, vul daarna jouw beker. Wanneer je beker gevuld is, plaats je die op jouw hoofd. Probeer vervolgens naar de overkant te wandelen zonder veel water te verliezen. Ben je aan de overkant? Giet dan jouw beker water uit in de emmer of fles. Doe dit tot de emmer of fles vol is. En, hoe snel kan jij jouw lege emmer of fles vol krijgen.

Tafelbal

Materiaal:

 • spons
 • emmer water

Hoe speel ik het:

Vooraleer je start met het spel maak je de spons nat.
Zit vervolgens in een kring of sta recht tegenover elkaar als je per 2 bent. Speler 1 start en zegt op zijn beurt een tafeloefening, daarna gooit hij of zij de spons naar een volgende speler. Speler 2 probeert het juiste antwoord te zeggen. Als het antwoord correct is, mag hij op zijn beurt een tafeloefening zeggen om daarna opnieuw de spons door te geven.
Indien het antwoord fout is gaat de spons terug naar speler 1.
Wanneer je in een kring zit kan je dit telkens doorgeven aan elkaar, speel je per 2 dan gooi je de spons telkens naar elkaar.

Alternatief in een kring: speler 1 roept een tafeloefening en gooit de spons in de lucht, de andere spelers lopen naar de spons wanneer ze het antwoord weten. De andere spelers proberen de spons te vangen. Heb je de spons gevangen, dan mag je het antwoord zeggen. Is jouw antwoord correct? Jij mag als volgende speler een tafeloefening roepen.
Is het fout dan mag speler 1 opnieuw een tafeloefening roepen.

Trek een kaartje

Trek een kaartje

Materiaal:

 • tafelkaartjes
 • 2 dobbelstenen
 • waterpistool
 • emmer water

Hoe speel ik het:

Ga samen in een kring zitten en plaats in het midden een emmer met water. Leg op een afstand de tafelkaartjes. Speler 1 mag een kaartje nemen en de oefening oplossen, als dit juist is mag hij of zij het waterpistool nemen en iemand nat maken. Is het fout dan mag een andere speler naar keuze speler 1 nat maken. Na speler 1 is de volgende speler aan de beurt.

Alternatief dobbelsteen: Werk je zonder de kaartjes dan kan je dit ook met 2 dobbelstenen. Speler 1 gooit met beide dobbelstenen en maakt een tafeloefening met de gegooide ogen. Hij of zij lost deze oefening op, wanneer het antwoord correct is mag hij of zij opnieuw iemand naar keuze nat maken. Is het antwoord fout dan mag een andere speler naar keuze speler 1 nat maken.

Waterballonnengevecht

Materiaal:

 • waterballonnen
 • 2 vlaggen

Hoe speel ik het:

Maak 2 teams met beiden evenveel waterballonnen, zorg dat elk team een eigen kamp/ schuilplaats en een vlag heeft. Het doel is om de vlag van het andere team te veroveren. Hoe kan je dit nu precies doen? Probeer de andere spelers uit te schakelen door waterballonnen te gooien, gooi je raak dan is die speler even uitgeschakeld en moet hij terug naar zijn kamp. Doe dit tot je bij het andere kamp geraakt en hun vlag tot bij jouw kamp kan brengen. Is dit gelukt? Dan is jouw team gewonnen!

Tikkertje spons

Materiaal:

Tikkertje spons
 • spons
 • emmer water
 • bekers

Hoe speel ik het:

Je kent wellicht het eeuwenoude spel tikkertje. In plaats van elkaar te tikken gooi je met de natte spons elkaar aan. Ben je geraakt door de spons? Dan sta je stil waardoor een andere speler jou kan bevrijden door een beker water over jou te gieten. Verfrissend toch?

3- 2- 1 Start!

Wow, met deze waterspelletjes maak je er alvast een leuke verfrissende vakantie van!
Heb je spelletjes gespeeld? Laat ons gerust iets weten door onderstaand een reactie te plaatsen. Ik ben alvast benieuwd naar jullie ervaringen!

Anderen bekeken ook
Eén reactie
Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maak van jouw kind een echte tafelkampioen!
Download onze tafel oefenwerkbladen.
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen