Leert jouw kind ook de tafels?
Stel je jezelf ook de vraag ‘hoe leer ik mijn kind de tafels‘? Leert jouw kind ook de tafels in de klas en heb je het gevoel dat je net dat tikkeltje info tekort komt om jouw kind optimaal te ondersteunen? Kinderen leren op school stap voor stap de nieuwe tafel maar soms hebben kinderen nood aan extra oefening of uitleg.
In dit artikel leg ik jullie stap voor stap uit hoe je aan jouw kind de tafels kan uitleggen.
Mama of papa, ik snap die tafel niet
“Mama of papa, ik snap die tafel niet zo goed!”
Een zinnetje dat je vanaf nu misschien vaker zal te horen krijgen. Als ouder is het niet altijd eenvoudig om te weten hoe je jouw kind op de juiste manier kan helpen.
Je wil als ouder wel helpen maar heb je ook de schrik om iets op de verkeerde manier uit te leggen waardoor jouw kind nog meer verward is? Ik snap jouw gevoel helemaal.
Hoe begin je aan die klus?
Ik kan jou helpen, ik leg hier aan de hand van de tafel van 2 stap voor stap uit hoe je die het beste leert.
In de onderbouw zijn de kinderen nog vaak met materiaal aan het werk, hierdoor kunnen ze zich visueel beter inleven. We kiezen er dan ook voor om uit een bekende situatie te starten, zoals fruit kopen bij de fruitboer.
“De juf zegt: Ello koopt er 2 appels, 2 bananen, 2 peren en 2 kiwi’s.”
Nu wil ik weten hoeveel fruit hij in totaal gekocht heeft. Kinderen zullen automatisch 2 + 2 + 2 + 2 doen, maar dit kan eenvoudiger. Kijk hoeveel groepjes je per soort fruit kan maken, 4 groepjes. Dus dan kan ik 4 keer een groepje van 2 stukken fruit nemen. We leggen dit even uitgebreid uit:
Groepjes maken
Concreet
![hoe-leer-ik-de-tafel-groepjes-concreet](https://ellodeuil.be/wp-content/uploads/2021/04/hoe-leer-ik-de-tafel-groepjes-concreet-400x213.jpg)
Hoeveel groepjes fruit kan je maken? We zien hier 4 groepjes van telkens twee stukken fruit. Met andere woorden 4 keer een groepje van 2.
Abstract
Hierboven is dit allemaal heel visueel en met concreet materiaal, vervolgens wordt er overgeschakeld naar het abstracte. Met andere woorden getalbeelden en getallen.
Hier hebben we 4 keer een groepje van 2 bollen. Je hoort hier het woord ‘keer’, dit vervangen we door het maalteken (x). Zo ontstaat volgende oefening: 4 x 2.
Opbouw
Wanneer het inzicht in de tafel aanwezig is en je goed weet van waar die aantal groepjes komen kan men beginnen met het opbouwen van de tafel. Dit wordt stap voor stap met de getalbeelden aangebracht, alsook de verwoording van het aantal groepjes.
” 1 keer een groepje van 2 is 2, dus 1 keer 2 is 2.”
De tafelrij (sprongen)
De tafelrij is de volgende stap na het opbouwen van de tafel, daarbij zijn de getalbeelden gebruikt om dit visueel voor zich te zien.
Naast de tafelrij noteren we enkel de sprongen naast elkaar of onder elkaar. Zo krijg je op de getallenlijn jouw tafelsprongen.
Eenvoudig de tafels leren
“Je kent al meer tafels dan je denkt!”
Wanneer jouw kind al deze stappen goed onder de knie heeft begint het leren van alle tafels. Het lijkt veel maar toch hebben wij enkele toepasbare strategieën om het een stuk eenvoudiger te maken:
- omkeren: keer je oefening om naar de tafel die je kent (2 x 4 = 4 x 2)
- halveren: het aantal groepjes is de helft, de uitkomst ook (10 x 2 = 20 en 5 x 2 = 10, 10 is de helft van 20)
- verdubbelen: het aantal groepjes is het dubbel, de uitkomst ook (4 x 2 = 8 en 8 x 2 = 16, het dubbel van 8 is 16)
- ééntje meer: je telt 1 sprong bij jouw uitkomst (3 x 2 = 6 en 4 x 2 = 8, 6 plus een sprong van 2 is 8)
- ééntje minder: je telt 1 sprong terug van jouw uitkomst (5 x 2 = 10 en 4 x 2 = 8, 10 min een sprong van 2 is 8)
Tafelkaart
Heb je als kind nog wat moeite om al deze tafels te onthouden? Gebruik dan deze handige tafelkaart. De tafelkaart geeft een overzicht van alle tafels, jouw kind kan deze steeds gebruiken bij het oplossen van een tafeloefening.
Hoe gebruik ik deze kaart? De kaart heeft links verticaal en bovenaan horizontaal een overzicht van de getallen 1 t.e.m. 10. Je kiest zowel links als bovenaan een getal, dan volg je deze 2 lijnen tot je bij een gemeenschappelijk vakje komt. Dit is de uitkomst van jouw oefening.
5 manieren om de tafels te oefenen
- Kleurplaten volgens de tafeloefeningen
- Online spelletjes/ video’s op de computer of tablet
- Met ons tafel werkbladen
- Flitskaarten waar tafeloefeningen op genoteerd staan
- Tafelliedjes op youtube
Er bestaan heel wat verschillende manieren om de tafels in te oefenen, je merkt dat de focus ligt op het interactief en speels omgaan met de tafels. Op deze manier behouden we de motivatie bij de kinderen en blijven ze het leren leuk vinden.
Helpen beloond
Heb je als ouder al een beter zicht op het leren van de tafels? Het is namelijk een hele klus om jouw kind op een goede manier te ondersteunen, maar a.h.v. deze uitleg hoop ik dat je weer verder kan. Als ik jou nog een laatste tip kan meegeven, herhaal de tafels op regelmatige basis met jouw kind. Eender waar kan je de sprongen wel eens samen opzeggen, dit kan gaan van in de auto tot samen springen in de tuin. Laat gerust onderaan iets achter wanneer jouw kind terug een lach tevoorschijn tovert bij het oefenen van de tafels!