In dit artikel
Spelling estafette
2 min. leestijd

Spelling estafette

Heeft jouw kind even geen zin om de nieuwe woorden gewoon neer te schrijven achter hun bureau? Dan heb ik een leuke variant om toch de nieuwe woorden in te oefenen.

Je hebt wellicht al gehoord van estafette, een loopspel waarbij je een stok moet doorgeven. Nu zullen we geen stok doorgeven maar werken met woorden op ijslollystokjes, de spelling estafette.

Wat heb je hiervoor nodig?

  • ijslollystokjes
  • stickers (eventueel)
  • stiften/ balpen
  • potje
  • bladeren papier

Hoe speel je spelling estafette?

Vooraleer je het spel speelt, schrijf je op de stokjes de nieuwe in te oefenen woorden. Je kan gerust de stokjes versieren om het nog net iets aantrekkelijker te maken. Wanneer de stokjes klaar zijn, stop je deze in het potje.

Je speelt dit best in (minimum) 2 teams. De spelers positioneren zich aan de ene kant van de ruimte, het potje met stokjes plaats je in het midden van het speelveld. Aan de overkant van het speelveld, leg je een blad papier en een stift of balpen (hoeveelheid hangt af naargelang het aantal teams).

Start van het spel?

Op het signaal loopt de eerste speler van elk team zo snel mogelijk naar het potje, ze nemen een stokje en lezen het woord. De spelers proberen het woord te memoriseren en leggen het stokje ernaast. Dan lopen ze zo snel mogelijk door naar hun blad papier en schrijven ze hun woord neer. Wanneer het woord genoteerd is, lopen ze zo snel mogelijk terug naar hun team om de volgende speler aan te tikken. Als deze is aangetikt, mag hij/zij vertrekken en opnieuw hetzelfde doen.

Het spel eindigt als je als leider een signaal geeft, je kan er ook voor kiezen om het spel te spelen tot alle stokjes op zijn.

Wie is er nu gewonnen?

Als leider ga je de bladeren ophalen en snel controleren of er fout geschreven woorden zijn, je telt enkel de juist geschreven woorden mee als een punt. Het team dat het meest aantal juist geschreven woorden heeft, is gewonnen.

En krijg je zin om onmiddellijk aan de slag te gaan met de nieuwe woorden? Twijfel niet, de kinderen vinden het te gek! Zelf deed ik dit al verschillende keren met mijn klas, ze wouden maar steeds opnieuw spelen.

Laat gerust hieronder een reactie achter van wat jouw kinderen of klas hiervan vonden, ik ben alvast benieuwd!

Anderen bekeken ook
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betere punten scoren op de tafeltoetsen?
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen

Download gratis ons tafel oefenboek “De Tafelkampioen” en start vandaag nog met het oefenen van de tafels.

Maak van jouw kind een echte tafelkampioen!
Download onze tafel oefenwerkbladen.
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen