Wat is differentiatie?

Wat is differentiatie?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Differentiatie is een term die vaak voorkomt in de basisscholen, dit is een manier waarop een leerkracht omgaat met verschillen in zijn of haar klas. Een klas bestaat namelijk uit leerlingen met allen een eigen niveau. Kinderen willen voortdurend op hun niveau uitgedaagd worden. Met andere woorden bij minder sterke leerlingen mag er geen frustratie ontstaan en bij de sterke mag er geen verveling ontstaan.  

Daarnaast heeft differentiatie als doel om alle leerlingen op hun eigen niveau leerstof te laten behandelen, bestaande uit ofwel remediëring of uitbreiding. 

Hoe kan er in de klas gedifferentieerd worden? 

In de klas kun je op verschillende manieren differentiëren: 

  • moeilijkheidsgraad: Er zijn leerlingen die enkel de basisoefeningen krijgen en leerlingen die vraagstukken of puntoefeningen,… krijgen. 
  • zelfstandig werken: Sterke leerlingen krijgen een instructie (uitleg) en gaan zelfstandig aan het werk. 
  • begeleidend werken: Minder sterke leerlingen krijgen uitleg en voortdurend begeleiding van de leerkracht. 
  • tempo/tijd: Leerlingen kunnen vaak de leerstof aan maar krijgen hiervoor soms extra tijd. 
  • materiaal: In de klas zijn er enkele hulpmiddelen die worden ingeschakeld als het minder vlot gaat, dit kan MAB-materiaal, hulpkaart,… zijn. 

Een belangrijk aspect bij het differentiëren is dat er een valkuil is. Bij het geven van uitdaging kan je heel snel uitbreidingsmateriaal aanbieden aan het kind maar let daarbij op dat het geen leerstof is van het volgende jaar. Bijvoorbeeld in het 1ste leerjaar kan een kindje fantastisch goed rekenen, dus we laten haar al de tafels leren. Neen, op dat moment zal het kind zeker en vast uitgedaagd worden maar het probleem wordt enkel verlegd. In het 2de leerjaar zal zij tijdens het leren van de tafels deze leerstof al onder de knie hebben waardoor hij/zij zich weer zal vervelen omdat het te gemakkelijk is. 

Nog enkele tips om uitbreiding aan te bieden: 

  • denkoefeningen (sudoku, raadsels, droedels, enz.) 
  • een andere taal leren (app-duolingo kids) 
  • handleidingen met oefeningen zoals: Krak en Sterk rekenwerk

Ben ik als ouder hiervan op de hoogte?

In de klas zijn er heel wat zaken die automatisch gebeuren wanneer de leerkracht dit opmerkt. Wanneer er specifiek gedifferentieerd wordt zal dit altijd in overleg zijn met de zorgleerkracht en de ouders. Het is namelijk belangrijk dat alle betrokken partijen hiervan op de hoogte zijn. Op deze manier zit iedereen op dezelfde golflengte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maak van jouw kind een echte tafelkampioen!
Download onze tafel oefenwerkbladen.
Tafel Werkbladen | Het e-book De Tafelkampioen